Bonmin Tablet

21 Haziran 2009 Pazar ·

Etken Madde: Naproksen 
 Naproksen............................500 mg 
Marka İsmi: Bonmin Tablet 



Naproksen Nedir?

Naproksen non-steroidal antienflamatuar (NSAII) grubu bir ilaçtır. Naproksen vücutta iltahap ve ağrıya neden olan hormonları azaltmak suretiyle etki gösterir.

Naproksen aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır: 
eklem iltihabı, 
tendon iltihabı, 
ankilozan iltihabı, 
burs iltihabı, 
gut (damla hastalığı),  
adet sancılarının yol açtığı ağrı ya da iltihabi durumlar.

Naproksen burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.

Naproksen Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Naproksen, yaşamı tehdit ede kalp problemleri ve dolaşım problemleri riskini arttırabilir. Kalp krizi ve felç de bu risklere dahildir. Naproksen’in kullanım süresi arttıkça bu riskler de artacaktır. Kalp bypass ameliyatından hemen önce veya sonra bu ilacı kullanmayınız.  

Göğüs ağrısı, halsizlik, nefes kesilmesi, konuşmada bozukluk, görme veya denge problemleri gibi kalp veya dolaşım problemlerinin belirtilerini fark ettiğinizde en yakın sağlık kuruluşundan acil tedavi yardımı isteyiniz.

Bu ilaç mide ve bağırsak üzerinde kanama veya delinme gibi ciddi etkilerin oluşma riskini de artırabilir. Bu tip durumlar ölümcül olabilir ve gastrointestinal (mide ve bağırsakla ilgili) etkiler Naproksen’i herhangi bir kullanışınızda uyarı veya belirti göstermeden meydana gelebilir. Yaşlıların mide ve bağırsaktaktaki ciddi yan etkilere maruz kalma riski daha fazla olabilir.

Mide veya bağırsağınızda kanama belirtileri varsa hemen doktorunuzu arayınız. Siyah, kanlı ya da katranımsı dışkı veya kan öksürme ya da kahve telvesi şeklinde kusma bu belirtiler arasında sayılabilir. Böyle bir durumda hemen doktorunuzu arayınız.  

Hekim veya eczacınıza danışmadan soğuk algınlığı, alerji veya ağrıya karşı olan başka bir ilaç kullanmayınız. Naproksen’e benzer içeriğe sahip birçok ilaç [asetilsalisilik asit (Aspirin, Asinpirine, Coraspin); ibuprofen (İbufen); ketoprofen (Profenid); naproksen (Apranax, Aprowell); vb.] mevcuttur. Eğer bu tip ilaçları birlikte alırsanız, aynı tür ilaçlardan kazara çok fazla kullanmış olabilirsiniz. Kullanmakta olduğunuz diğer ilaçların etiket veya prospektüsünü okuyarak asetilsalisilik asit, ibuprofen, ketoprofen veya Naproksen içerip içermediğini öğreniniz.

Naproksen alırken alkol kullanmayınız. Alkol Naproksen’in yol açabileceği mide kanaması riskini arttırabilir.

Güneş ışınlarına veya yapay UV ışınlarına (solaryum, ultraviyole lamba) maruz kalmaktan kaçınınız. Naproksen cildinizi güneş ışınlarına daha hassas hale getirebilir ve güneş yanıklarına sebep olabilir.

Hekim tavsiyesi olmadan bu ilacı 2 yaşından küçük çocuklara vermeyiniz.


Naproksen Kullanmadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir? 

Nonsteroidal antiinflamatuar (NSAII) ilaç grubundan bir ilaç almak ölümcül olabilecek kalp ve dolaşım problemleri riskini artırabilir. Kalp krizi veya felç de bu risklere dahildir. Naproksen’in kullanım süresi arttıkça bu riskler de artacaktır. Kalp bypass ameliyatından hemen önce veya sonra bu ilacı kullanmayınız. 

Nonsteroidal antiinflamatuar (NSAII) grubu ilaçlar mide ve bağırsak üzerinde kanama veya delinme gibi ciddi etkilerin oluşma riskini de artırabilir. Bu tip durumlar ölümcül olabilir ve gastrointestinal (mide ve bağırsakla ilgili) etkiler bu gruba dahil ilaçları herhangi bir kullanışınızda uyarı veya belirti göstermeden meydana gelebilir. Yaşlıların mide ve bağırsaktaktaki ciddi yan etkilere maruz kalma riski daha fazla olabilir.

Eğer aşağıdaki durumlardan bir ya da birkaçına sahipseniz Naproksen’i kullanmayınız: 
Naproksen’e alerji;
Asetilsalisilik asit’e (Aspirin, Ecopirin, Coraspin, Asinpirine, vb.) alerji;
Diğer non-steroidal antiinflamatuar grubu ilaçlara [diklofenak (Cataflam, Diclomec, Dicloflam, Dolorex, Voltaren); etodolak (Etol, Edolar); ibuprofen (Brufen, İbufen, Suprafen, Nurofen); indometasin (Endol, Endomet); ketoprofen (Profenid); meloksikam (Melox, Exen, Zeloxim); naproksen (Aleve, Apranax, Aprol, Naprosyn, Synax); piroksikam (Felden, Oksikam); vb.] alerji.

Eğer herhangi bir ilaca alerjiniz varsa ya da aşağıdaki durumlardan bir ya da birkaçına sahipseniz Naproksen kullanmaya başlamadan önce hekiminize bildiriniz :  
Geçirmiş olduğunuz bir kalp krizi, felç veya kan pıhtılaşması;
Kalp hastalığı, konjestif kalp yetmezliği, yüksek kan basıncı;
Geçirmiş olduğunuz mide ülseri veya mide kanaması;
Karaciğer veya böbrek Hastalığı;
Astım;
Burunda polip varlığı;
Kanama veya kan pıhtılaşma bozukluğu;
Sigara kullanımı.

Eğer bu durumlardan herhangi birine sahipseniz Naproksen’i kullanamayabilirsiniz ya da ilacınızı güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için tedavi sırasında özel doz ayarlamaları ya da spesifik testlere ihtiyaç duyabilirsiniz. 

Gebelik ya da Emzirme Döneminde Naproksen’i Kullanabilir miyim?


FDA gebelik kategorisi C. Bu ilaç doğmamış bebek için zararlı olabilir. Gebeyseniz veya tedavi sırasında gebe kalmayı planlıyorsanız mutlaka hekiminize bildiriniz. Naproksen’i gebeliğin son 3 ayında kullanmak doğumsal kusurlara yol açabilir. Gebeliğiniz süresince hekiminiz tarafından söylenmedikçe Naproksen’i kullanmayınız. Naproksen anne sütüne geçebilir ve emzirilen bebeğe zarar verebilir. Eğer bebek emziriyorsanız hekiminize danışmadan bu ilacı kullanmayınız.

Naproksen’i Nasıl Kullanmalıyım?

Bu ilacı tam olarak size belirtilen şekilde kullanınız. İlacı size verilen dozlardan daha fazla miktarda veya doktorunuz tarafından tavsiye edilenden daha uzun süre kullanmayınız. Reçetenizdeki kullanım talimatlarına uyunuz.

EC-Naprosyn Naproksen’in yavaşlatılmış etkiye sahip biçimidir ve bu çeşit yalnızca eklem iltihabı veya ankilozan spondilit tedavisi için kullanılmalıdır. Doktorunuzun direktiflerine uyunuz.

Kontrollü salım veya enterik kaplı formda hazırlanan tabletleri ezmeyiniz, çiğnemeyiniz veya parçalamayınız. Hapı bir bütün olarak yutunuz. Kontrollü salım formda hazırlanan tablet ilacın vücuda yavaşça salınması için özellikle yapılmıştır. Hapı kırmak çok fazla ilacın bir kerede hızlı bir şekilde salınmasına sebep olacaktır. Enterik kaplı haplar midenizi korumak için özel bir kaplamaya sahiptir, dolayısıyla hapı kırmak bu kaplamaya zarar verir.

Bir dozu ölçmeden önce süspansiyon formdaki Naproksen’i iyice çalkalayınız. Doğru miktarda dozu aldığınıza emin olmak için, sıvıyı işaretli bir ölçüm kaşığı veya ilaç kabı ile ölçünüz, normal bir yemek kaşığı kullanmayınız. Eğer herhangi bir doz ölçüm aletiniz yoksa eczacınızdan isteyebilirsiniz.

Eğer Naproksen’i uzun süredir kullanıyorsanız; hekiminiz ilacın üzerinizde zararlı etkilere yol açmadığından emin olmak için düzenli aralıklarla sizi kontrol etmek isteyebilir. Bu nedenle doktor kontrollerinizi ihmal etmeyiniz.

Hekim tavsiyesi olmadan bu ilacı 2 yaşından küçük çocuklara vermeyiniz.

Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Naproksen bazen ihtiyaç duyulduğunda kullanıldığından ilacı kullanırken herhangi bir zaman planlaması yapmamış olabilirsiniz. Ancak ilacı düzenli olarak kullanıyorsanız ve eğer bir doz almayı unuttuysanız hatırladığınız an bu dozu alınız. Eğer hatırladığınızda bir sonraki dozun vakti gelmişse almadığınız dozu atlayınız ve ilacı planladığınız düzende almaya devam ediniz. Unuttuğunuz doz için ekstra ilaç almayınız.


Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Eğer bu ilaçtan çok fazla kullandığınızı düşünüyorsanız bir acil tedavi merkezini arayınız ve belirtileri eksiksiz şekilde anlatınız. 

Mide bulantısı, kusma, mide ağrısı, uyuşukluk, siyah yada kanlı dışkı, kanlı öksürük, nefes düzensizlikleri, bayılma ve koma doz aşımı belirtileri arasında sayılabilir.

Naproksen’i Alırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Hekim veya eczacınıza danışmadan soğuk algınlığı, alerji veya ağrıya karşı olan başka bir ilaç kullanmayınız. Aspirin veya Naproksen’e benzer ilaçlar içeren birçok reçetesiz ilaç [asetilsalisilik asit (Aspirin, Babyprin, Asinpirine); ibuprofen (İbufen); ketoprofen (Profenid); naproxen (Apranax, Aprowell); vb. ] mevcuttur. Eğer bu tip ilaçları birlikte alırsanız, aynı tür ilaçlardan kazara çok fazla kullanmış olabilirsiniz. Kullanmakta olduğunuz diğer ilaçların etiket veya prospektüsünü okuyarak asetilsalisilik asit, ibuprofen, ketoprofen veya naproksen içerip içermediğini öğreniniz.

Naproksen alırken alkol kullanmayınız. Alkol Naproksen’in yol açabileceği mide kanaması riskini arttırabilir.

Güneş ışınlarına veya yapay UV ışınlarına (solaryum, ultraviyole lamba) maruz kalmaktan kaçınınız. Naproksen cildinizi güneş ışınlarına daha hassas hale getirebilir ve güneş yanıklarına sebep olabilir. Eğer güneş ışınlarına maruz kalacaksanız bir güneş kremi kullanınız ve koruyucu giysiler giyiniz.

Naproksen’in Yan Etkileri 

Kurdeşen; solunum zorluğu; yüzde, dudaklarda, dilde şişme veya kabarma alerjik reaksiyonun işaretleri olabilir. Böyle bir durumda acil sağlık yardımı alınız. 

Eğer aşağıdaki ciddi yan etkilerden herhangi birini kendinizde görürseniz, Naproksen kullanımını derhal kesiniz ve bir sağlık kurumuna başvurunuz ya da bir an önce doktorunuzu arayınız:  
Göğüs ağrısı, halsizlik, solunum yetersizliği, konuşmada bozulma, görme veya denge problemleri;
Siyah, kanlı, katranımsı dışkı;
Kanlı öksürük veya kahve telvesi şeklinde kusma;
Normalden çok az idrar yapma veya hiç idrar yapamama;
Şişme, ani kilo alma;
Mide bulantısı, mide ağrısı, düşük ateş, iştah kaybı, koyu idrar, kil renkli dışkı, sarılık (ciltte veya gözlerde sararma);
Ateş, boğaz ağrısı, şiddetli baş ağrısı, soyulma, kırmızı deri döküntüsü;
Ciltte çürük, yanma, şiddetli sızlama, hissizlik, ağrı; kas zayıflığı;
Ateş, baş ağrısı, boyun tutulması, titreme-üşüme, ışığa aşırı duyarlılık, ciltte mor lekeler, istemdışı kasılmalar.

Daha hafif yan etkiler de görülebilir:
Mide bulanması, hafif mide ekşimesi veya mide ağrısı, gaz, ishal, kabızlık;
Baş dönmesi, baş ağrısı, sinirlilik;
Cilt kaşıntısı veya döküntü;
Görmede bulanıklık;
Kulaklarda çınlama.

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir; burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza bildiriniz.

Naproksen ile Etkileşen Diğer İlaçlar Hangileridir?

Eğer [sitalopram (Cipram, Eslopram); esitalopram (Cipralex, Eslorex); fluoksetin (Depreks, Depset, Fulsac, Prozac); fluvoksamin (Faverin); paroksetin (Paxil, Seroxat); sertralin (Lustral, Seralin); venlafaksin (Efexor); vb.] gibi antidepresanlardan kullanıyorsanız Naproksen kullanmaya başlamadan önce mutlaka hekiminize söyleyiniz. Naproksen ve bu tip ilaçları birlikte kullanmak kanama ve çürük oluşumununun daha kolay gerçekleşmesine yol açabilir.

Eğer aşağıda sıralanan:
Pıhtılaşmayı önleyen ilaçlar [varfarin sodyum (Coumadin, Orfarin)];
İdrar söktürücüler [klortalidon (Hygroton, Regroton); indapamid (Fludin, Flupamid, İndamid); furosemid (Lasix, Furomid, Desal)];
Metotreksat (Emthexate, Methotrexat, Trexan, Zexat);
Steroidler [prednizolon (Deltacortil, Neocorten, Prednisolon)];
asetilsalisilik asit (Aspirin, Asinpirine, Babyprin, Coraspin, Dispril, Ecopirin, vb.);
Non-steroidal antiinflamatuar grubu ilaçlar [diklofenak (Cataflam, Diclomec , Dicloflam, Dolorex, Voltaren); etodolak (Etol, Edolar); ibuprofen (Brufen, Ibufen, Suprafen, Nurofen); indometasin (Endol, Endomet); ketoprofen (Profenid); meloksikam (Melox, Exen, Zeloxim); naproksen (Aleve, Apranax, Aprol, Naprosyn, Synax); piroksikam (Felden, Oksikam); vb.];
ACE inhibitörleri [benazepril (Cibacen); kaptopril (Kapril, Kaptoril); fosinopril (Monopril); enalapril (Enapril, Vasolapril, Konveril); lisinopril (Zestril, Sinopryl); moeksipril hidroklorür (Univasc); perindopril (Coversyl); ramipril (Delix, Blokace); trandolapril (Gopten), vb.]

bu ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız Naproksen kullanmaya başlamadan önce hekiminize mutlaka bildiriniz. Eğer bu ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız Naproksen kullanımı sizin için uygun olmayabilir ya da tedavi sırasında doz ayarlamaları veya spesifik testlere ihtiyaç duyabilirsiniz.

Bu liste tam liste değildir ve Naproksen ile etkileşen daha farklı ilaçlar da olabilir. Hekiminize reçeteli veya reçetesiz satılan, kullandığınız tüm ilaçları söyleyiniz. Bunlar; vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size reçete edilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan yeni bir ilaç kullanmaya başlamayınız.

Naproksen’i Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim? 

Naproksen’i oda sıcaklığında, nem ve sıcaktan uzak ortamlarda saklayınız.

Daha Fazla Bilgiye Nasıl Ulaşabilirim?

Bonmin Tablet ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum icin tesekkurler.