Aprazol 30 mg 14 Kapsül

28 Mart 2015 Cumartesi ·



Formülü:

Farmakolojik özellikleri:

Endikasyonları:

1-) Duodenal Ülser
2-) Gastrik Ülser
3-) Reflü özefajit' in kısa süreli tedavisinde 
4-) Zollinger Ellison Sendromu dahil patolojik hipersekresyonun uzun süreli tedavisinde, endikedir.

Kontrendikasyonları:

Aprazol'ün bileşiminde bulunan maddelerden birine aşırı duyarlılığı olan hastalarda kullanılmamalıdır.

Uyarılar/Önlemler:

Aprazol kapsül yemeklerden önce alınmalıdır.
Hepatik yetersizlikte, sirozlu hastalarda tek doz uygulamadan sonra Lansoprazol'ün eliminasyonu yavaşlar, plazma konsantrasyon zaman eğrisi altında kalan alan artar. Böyle kişilerde doz 30 mg'ı aşmamalıdır.
Lansoprazole'ün gebelikte, laktasyonda ve 18 yaşın altında kullanımı ile ilgili yeterli veri henüz yoktur. Bu nedenle kesin gerekmedikçe kullanılmamalıdır.

Yan etkiler/Advers etkiler:

Aprazol iyi tolere edilir. Seyrek olarak görülen bulantı, diyare, konstipasyon, gaz şikayetleri, deri döküntüleri ve baş ağrısı gibi yan etkiler hafif ve geçicidir. Bu semptomların ilaç ile bağlantısı tespit edilememiştir.


İlaç etkileşimleri:

Aprazol kapsül sitokrom P450 enzim sistemi tarafından metabolize edilir. Ancak bu sistem ile metabolize edilen varfarin, antipirin, indometasin gibi ilaçlar ile etkileşmez, çünkü farklı izoenzimleri kullanırlar.
Teofilin kullanan hastalarda teofilin klirensinde minör (%10) bir artış oluşturabileceğinden Aprazol kullanımının başlangıcında ve sonunda serum teofilin düzeyi incelenmelidir.
Sukralfat ile birlikte kullanımında Lansoprazol emilimi ve biyoyararlanımı %30 azalacağından, 30 dakika ara ile alınmalıdırlar. 
Antasitler ile birlikte kullanımında Aprazol'ün aktivitesi etkilenmez.
Lansoprazol, gastrik asid sekresyonunu engellediğinden, biyoyararlanımları açısından gastrik pH'nın önemli olduğu ketokonazol, ampisilin esterleri, demir tuzları, digoksin gibi ilaçların emilimi etkileyebilir.

Kullanım şekli ve dozu:

1-) Duedenum ülseri tedavisinde günde tek doz 30 mg (1 kapsül) yemeklerden önce uygulanmalıdır. Tedavi süresi 4 haftadır.
2-) Gastrik ülser tedavisinde günde bir defa 30 mg dozunda kullanılır Tedavi süresi 4 haftadır. Gerekir ise tedaviye 2-4 hafta daha devam edilir.
3-) Reflü ösefajit tedavisinde (Erozyon ve ülserasyon mevcudiyetinin endeskopik tesbiti halinde): Günde 1 defa 30mg dozunda kullanılır. Tedavi süresi 4-8 haftadır. Gerektiğinde 8 haftalık ek bir tedavi uygulanabilir. Nüks ile gelen erozif özefajitli hastalarda 8 haftalık ek bir tedavi daha düşünülmelidir.
Lansoprazol, peptik ülser ve reflü özofajitin idame tedavisinde, henüz güvenilirliği belirlenmediği için endike değildir.
4-) Zollinger Ellison Sendromu gibi hipersekresyon durumlarında; başlangıç dozu tek seferde 60 mg'dır. Gerektiğinde günlük doz 120-180 mg'a arttırılabilir. 90 mg'ın üzeri günlük dozlar ikiye bölünerek uygulanmalıdır.
Yaşlılarda doz ayarlamasına gerek yoktur. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum icin tesekkurler.