Etken Maddesi
Klorheksidin Glukonat
OROHEKS %0.2 200 ML GARGARA
Yerli, Beşeri bir ilaçdır.
İlaç Formülü
Oroheks Gargara, %0.2 klorheksidin glukonat içerir.Yardımcı madde olarak; gliserin, limon esansı ve nane esansı kullanılmıştır.
Endikasyonları
Orofleks Gargara, - Ağız boşluğu ve orofarenks bölgesi enfeksiyonlarının (gingivit, stomatit, gingivostomatit, farenjit, larenjit, tonsillit, ...) protilaksisinde ve lokal tedavisinde, - Dental cerrahi girişim öncesi ve sonrasında gelişebilecek enflamasyonlu durumların profilaksisinde, - Ağız hijyeni ile ilgili problemlerin giderilmesinde destekleyici terapötik ajan olarak kullanılır.
Kontrendikasyonları
Oroheks Gargara'nın kullanımı, bileşimindeki maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlığı olanlarda kontrendikedir. 12 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.
Uyarılar Önlemler
Oroheks Gargara'nın uzun süreli kullanımı, ağız boşluğunun normal florasında bir dengesizliğe ve bunun sonucunda da çeşitli bakteriyel veya fungal enteksiyonların gelişimine yol açabilir. Bu nedenle 10 günden daha uzun bir süre kullanılmamalıdır. 12 yaş ve üzeri çocuklarda doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır. Orofleks Gargara haricen-sulandırılmadan kullanılır. Orofleks Gargara kesinlikle yutulmamalıdır. Orofleks Gargara sadece ağız içinde kullanılır. Gözler ve kulak ile temas ettirilmesinden kaçınılmalıdır. Oroheks Gargara ağız içinde, dil ve diş üzerinde geri dönüşümlü renk değişikliği yapabilir. Hamilelik ve Laktasyon: Klorheksidin'in hamilelerde kullanımına ilişkin bilgi bulunmamaktadır. Klorheksidin'in anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Orofleks Gargara'nın hamilelerde ve emziren annelerdeki kullanımına ilgili hekim karar vermelidir. Klorheksidin'in gebe kadınlar üzerinde yapılmış çalışmaları yoktur. Ancak hayvan çalışmalarında doğumsal defektler veya başka problemler görülmemiştir. Bu nedenle gebelik ilaç güvenlik kategorisi B'ye girmektedir.
Yan Etkiler
Klorheksidin ağız içinde, dil ve diş üzerinde renk değişikliklerine neden olabilir. Dil üzerindeki renk değişikliği, yüzeysel hücreler üzerindeki glikoproteinlerin pigmentasyonuna bağlıdır. Klorheksidin kullanımı kesildikten sonra boyanmış hücre katmanlarında deskuamasyon gerçekleşeceğinden renk değişikliği kendiliğinden ortadan kalkar. Dişler üzerindeki renk değişikliği dişe tutulan salya kökenli glikoproteinlerin ve diğer eklentilerin boyanması ile meydana gelir. Söz konusu yakınmalar, aşırı plak birikimi olanlarda daha fazladır. Ayrıca yüzeyi pürüzleşmiş diş olguları ve pürüzlü diş yüzeyleri glikoproteinlerin tutunrnasına elverişli oldukları için daha tazla boyanırlar ve böylece renk değişikliği gözlenir. Diş yüzeyindeki renk değişiklikleri hastaların diş macunları ile ağız temizliği yapabilecekleri duruma gelmeleri ile büyük çapta ortadan kaldırılır. Pürüzlü diş yüzeyleri ve pürüzlü dolgularda kalan renk değişiklikleri diş hekimi tarafından kolaylıkla giderilebilir. Ender de olsa bazı hastalarda klorheksidin glukonat gargara ile tedavi sırasında, tad almada değişiklikler oluşabilir. Tad alma duyusundaki değişikliklerin devamlı olduğu bir olgu bildirilmemiştir. Çok düşük oranda olmak üzere, klorheksidin glukonat gargara kullanımı sırasında alerjik deri reaksiyonları görülebilir.
Etkileşimler
Yoktur.
Dozu Kullanma
Orofleks Gargara günde 2 kez, dişler iyice fırçalandıktan sonra, 10-15 mI (bir ölçek-bir yemek kaşığı) kadar ağıza alınarak yaklaşık 1 dakika süresince çalkalanır. Kullandıktan sonra 30 dakika boyunca, ağız su ile çalkalanmamalı ve ayrıca bir şey yenip içilmemelidir. Protezlerin temizliği için, protezler günde 2 kez 1-2 dakika süre ile Oroheks Gargara içinde bırakılır. Ancak söz konusu işlemin öncesinde, protez yüzeyindeki renklenme potansiyeli olan glikoproteinlerin protez fırçası ile çok iyi temizlenmesi gerekir. Orofleks Gargara 10 günden daha uzun bir süre kullanılmamalıdır. DOZ AŞIMI: Oroheks Gargara yanlışlıkla içilirse, semptomatik tedavi uygulanmalıdır. Belirli bir antidotu yoktur.
Per. Fiyatı
İlaç Barkodu *8699772640518*
İlaç Fiyatı ?
Reçetesiz Verilir.
İlaç Fiyat bilgileri T.C Sağlık Bakanlığı verilerinden derlenmiş ve İlaç Bilgi sistemimizde 9 Kasım, Cuma 2009 tarihinde güncellenmiştir.
0 yorum:
Yorum Gönder